HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Pırlantanızı Seçerken

Eğer pırlanta seçimi konusunda uzman değilseniz bu yazıyı okumanızı tavsiye ederiz.

Her pırlanta değerli ve benzersizdir. Kalitesini veya değerini belirleyen, sadece pırlantanın boyutu değil, 4C olarak adlandırılan "kesim, renk, berraklık ve karat ağırlığı” özelliklerinin kombinasyonudur.

Kesim (CUT)

4C içerisinde en önemli kriter kesimdir.İyi kesilmiş bir elmas çok fazla bir parlaklığa sahip olacaktır. İdeal Kesime sahip bir pırlanta ışığı aşağıya taşır ve onu üstten dışarı fırlatır. Bu nedenle daha parlak ve aynı zamanda aynı karat ağırlığına sahip pırlantalarla karşılaştırıldığında daha büyük görünmektedirler, yani çapı daha fazladır. Sığ kesilmiş pırlantalara çarpan ışık diğer taraftan düşer, geri yansımaz ve bu nedenle yeterli parlaklık göstermezler.

 

Kesim kaliteleri İdeal, Çok İyi, İyi, Vasat olarak sınıflanmaktadır.



 
Kesim kalitesi, tabla genişliğine, taç yüksekliğine ve her bir elmastaki külah derinliğine bağlıdır.

 Pırlantanın Anatomisi

 Pırlanta Kesim Özellikleri
 
 

Renk (COLOR)


	

	

Pırlanta seçerken ikinci önemli kriter "Renk"tir. Pek çok pırlanta ilk bakışta renksiz veya beyaz görünse de, oluşum itbariyle sarı veya kahverengi tonlara sahip olmuş olabilirler.

Renksiz(beyaza en yakın) pırlantalar en değerli olarak kabul edilir. Küçük renk farklılıkları bir pırlantanın değerini önemli ölçüde etkilediğinden, renk farklılıklarını kategorize etmek için bir renk derecelendirme ölçeği kullanılır. Bu değerlendirme uluslararası standartlarda oluşturulmuş bir ‘Master Set’ ile karşılaştırma yoluyla yapılır. Pırlantaların çoğu renksizden (D) ile kırık renk (Z) denilen renk aralığında olur.. En yüksek derece ‘D’ olup, tamamen renksiz olarak kabul edilir.

 

Berraklık (CLARITY)


Pırlantanın berraklığı, yüzeydeki ve pırlantanın içindeki küçük kusurların değerlendirilmesidir. Yüzey kusurları lekeler olarak adlandırılırken, iç kusurlar kapanımlar olarak bilinir. Çoğu durumda, kalıntıların çoğu çıplak gözle görülemediğinden, pırlantanın güzelliği bundan etkilenmez. Kapanımlar söz konusu olduğunda gemologlar genellikle kusurlar yerine "iç özellikler" terimini kullanırlar. İç özellikler, doğal elmasa karakterini veren şeydir. En az ve en küçük inklüzyona sahip elmaslar, en yüksek berraklık derecelerini alırlar

Berraklık ile laboratuvar pırlantalarının saflık derecesi belirtilir. Burada belirtilen berraklık derecesi inkluzyonların boyutu, sayısı ve pozisyonuna göre 10X lup ile yapılır ve LC ile P3 arasında belirlenir.

Son derece nadir bulunan Kusursuz (FL) veya İçten Kusursuz (IF) pırlantalar en yüksek berraklık dereceleridir ve çok nadir bulunurlar. SI veya VS berraklık derecesine sahip pırlantalar, çok daha uygun fiyatlı olmakla birlikte görsel olarak, daha yüksek kalitelerle aynı görünürler. Büyütme olmadan taçtan görülemeyen kalıntılara sahip SI ya da VS berraklığa sahip bir pırlanta seçebilirsiniz.

 

Karat (CARAT)

Pırlantaların uluslararası ağırlık birimi karat olarak belirlenmiştir. Karat terimi genellikle yanlış anlaşılır. Bir pırlantanın büyüklüğünü değil, ağırlığını ifade eder.  Bir karat 1/5 gram ya da 100 santim olarak değerlendirilir. Başka bir yanlış düşünce, daha büyük bir karat ağırlığının, düşük karatlı pırlantalara göre daha iyi olduğudur. Karat ağırlığının parlaklıkla ilgisi yoktur. Parlaklık usta elden çıkmış bir kesimin sonucudur. Aslında zayıf kesimli yüksek karat ağırlıklı bir pırlanta daha düşük karatlı, çok iyi kesimli bir pırlantadan daha küçük görünebilir. 


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.